Vluchtelingen van Turkije naar Griekse eilanden

Het afgelopen half jaar krijgen we natuurlijk veel vragen over de vluchtelingenstroom, die in gammele rubberbootjes van de Turkse kust oversteken naar Griekse eilanden. Als je zelf niet ter plekke bent geweest, heb je ondertussen het idee dat als je een heerlijke blue cruise hebt geboekt, je overal volgestouwde bootjes ziet drijven…

Daar wil je jezelf natuurlijk niet mee confronteren tijdens een luxe zeilvakantie… Stel je voor dat je lekker met je cocktail op het zonnedek ligt te chillen en je ziet opeens een rubberbootje langskomen, met bange overboord hangende vrouwen en hun huilende kinderen omdat ze dreigen te kapseizen en daarmee de verdrinkingsnood tegemoet gaan…

Met name de Egeïsche kust van Turkije en de Griekse eilanden komen keer op keer negatief in het nieuws. Het zijn afschuwelijke verhalen die de media verspreiden en de foto van het verdronken jongetje bij Bodrum staat iedereen nog op het netvlies gebrand. Wat echter ontbreekt in de informatie, die de media publiceren is een gedegen stukje topografie.

Bodrum ligt op ongeveer 16 kilometer tegenover het Griekse eiland Kos. Dat is het enige eiland dat in de buurt ligt, maar vanuit Bodrum waar onze schepen vandaan vertrekken steken er geen vluchtelingen over. Wel vanuit een paar afgelegen plekken op het schiereiland van Bodrum, zoals in de omgeving ten zuiden van Turgutreis, want dat is het kortste stukje zeestraat.

Op het kaartje van ons vaargebied (zie hieronder en klik erop om te vergroten) is ook duidelijk te zien dat de golf van Gökova, Hisarönü en Fethiye geen logische locaties zijn om over te steken naar Griekenland. De plekken die de vluchtelingen gebruiken om over te steken liggen dus helemaal niet in ons vaargebied. Het eiland Lesbos waar veel vluchtelingen heen gaan vanuit Turkije, ligt ten noorden van ons vaargebied. Deze staat dan ook niet op het bijgevoegde kaartje.

De burgemeester van Bodrum, Mehmet Kocadon, is ook erg alert dat de vluchtelingen zo veilig mogelijk zijn. Hij wil zijn prachtige stad op het schiereiland beschermen voor deze inhumane ellende en doet er alles aan om het zo soepel mogelijk te laten verlopen voor de vluchtelingen. Afgelopen juni regelde hij in Bodrum als een van de eersten vluchtelingenopvang inclusief medische voorzieningen. In de haven van Bodrum hebben onze gasten dan ook geen vluchtelingen gezien.

Onze Turkse collega Mustafa Danaci bezoekt Mehmet Kocadon regelmatig om in overleg te blijven over de vluchtelingensituatie. Afgelopen zomer namen wij Telegraaf journalist Mark Veldkamp ook mee voor een interview op het stadhuis bij Mehmet Kocadon. Dit vond de burgemeester kennelijk zo’n grote eer dat de Turkse krant het zelfs op voorpagina publiceerde.

Mustafa en de burgemeester van Bodrum komen tijdens de Vakantiebeurs ook naar Nederland. Mustafa is er alle dagen en staat iedereen graag te woord in onze stand (hal 8, standnummer 08E.001). Ook zal de burgemeester onze stand bezoeken. Houd onze Facebook pagina in de gaten om te vernemen wanneer hij zijn bezoek aan ons gepland heeft.

Tot slot zijn we natuurlijk blij dat wij juist onze vakanties organiseren op boten en niet vanuit hotels. Dat betekent dat we onze accommodatie kunnen verplaatsen naar andere gebieden als de omstandigheden daartoe noodzakelijk zouden blijken te zijn.

Stel ons je vraag!

Nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief en aanbiedingen ontvangen

@SWStravel

Blog

01-03-2020
Met kleine groep van circa twaalf mensen op vakantie en dat heeft zo z’n voordelen! Er...
Lees meer...
12-11-2019
We zijn ontzettend trots dat wij de winnaar zijn van Blue Voyage Cuisine Cooking Competition....
Lees meer...
06-08-2019
Zo tijdens de warmste weken van het jaar krijgen we af en toe vragen over hoe het werkt met de...
Lees meer...