Airco op een blue cruise

Zo tijdens de warmste weken van het jaar krijgen we af en toe vragen over hoe het werkt met de airconditioning aan boord van onze blue cruises.

De meesten vinden het op deze vakantie onbelangrijk, want op zee heb je meestal een verkoelend briesje en sommigen vinden het ook juist heerlijk en avontuurlijk om onder de sterrenhemel op de zachte loungematrassen romantisch buiten aan dek te slapen.

Airco een must have?

Voor diegenen voor wie airco een must is, is het belangrijk te weten hoe het aan boord van gulets geregeld is.

Op de gulets in de basis klasse is geen airconditioning. De Kidscruises vinden bijvoorbeeld doorgaans plaats in deze blue cruise klasse.

Op de Comfort Blue Cruise

In de Comfort Blue Cruise klasse is in sommige gevallen airconditioning op de gulets aanwezig, maar niet op alle schepen. Daarnaast moet je weten dat de airconditioning alleen aan kan als de generator aan is of als de boot aan de ’wal-stroom’ ligt.

Diesel, milieu en geluidsoverlast

Een generator draait op diesel, dus brandstof en dat kost geld. Daarnaast is het belastend voor het milieu om de generator de hele nacht te laten draaien. Ook maakt de generator nogal wat lawaai wat de rust in baaien verstoort en waar andere schepen die in de buurt liggen dan ook last van hebben.

Airco beleid

Om deze drie redenen is besloten een airco beleid te voeren op de Comfort Blue Cruises, waarbij de hutten alleen gekoeld worden als de gasten zich in de badkamer van hun hut willen opfrissen voordat ze aan het diner gaan. En voordat de gasten gaan slapen zet de kapitein ook nog twee uur de airco aan, zodat je in een gekoelde hut in slaap kunt vallen.

In havens

Als de schepen aan de kade in een haven liggen, wordt de boot doorgaans aangesloten op de ‘wal-stroom’ en als er voldoende stroomcapaciteit is, zou de airco aan kunnen. Weet echter dat de praktijk soms anders is, want de stroomvoorziening in Turkse en Griekse havens is niet zo sterk en stabiel is als wij in Nederland gewend zijn. Soms lukt het de airco ’s nachts op de ‘wal-stroom’ te laten draaien, maar soms ook niet. Houd er ook rekening mee dat in sommige havens nog een toeslag in rekening wordt gebracht als je de airco de hele nacht wilt gebruiken. Deze toeslag wordt dan ter plekke door de kapitein berekend aan de gasten, want dit is niet bij de prijzen ingecalculeerd.

100% airconditioning

In de Premium Deluxe Blue Cruise klasse hebben veel schepen - doch niet alle - twee en soms ook stillere generatoren. Dan kan bijvoorbeeld 8 tot 24 uur airconditioning aangeboden worden en is het ook bij de prijs inbegrepen. Maar denk hierbij aan een huurprijs voor schepen die vanaf € 20.000,- per week kosten.

Boeking op maat

Als airco een must is, is het daarom belangrijk bij de boeking al aan te geven wat de wensen hieromtrent zijn, zodat wij een schip kunnen aanbieden wat daaraan voldoet.

Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op via www.swssailing.nl

SWS Sailing, De Blue Cruise Specialist van Nederland

Ik wil meer over airco weten

Nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief en aanbiedingen ontvangen

@SWStravel

Blog

11-05-2021
Waarom kies je voor deze unieke beleving van een Comfort Blue Cruise? Ook wel zeilcruise...
Lees meer...
31-12-2020
Op de laatste dag van 2020 blikken we graag terug op afgelopen jaar. Naar de leuke dingen...
Lees meer...
01-03-2020
Met kleine groep van circa twaalf mensen op vakantie en dat heeft zo z’n voordelen! Er...
Lees meer...