Snel een vraag stellen? Bel ons!
+ 31(6) 34 05 39 62
< Terug naar de vorige pagina

Recepten uit Turkije

De lekkerste gerechten uit Turkije

De trend is koken met lokale en biologisch-organische ingrediënten! Daarin lopen wij zelfs voorop, want tijdens onze vakantie krijgt u vis direct uit de zee op uw bordje met de groente en fruit vers van het land... Hoeveel meer gezonder wilt u het hebben?

Thuis kunt u uw favoriete recept van onze kok Erdal maken, maar weet dat aan boord in Turkije de smaak veel voller is, omdat alle ingrediënten prachtig kunnen rijpen in de warme zon...

Recept voor Gevulde Paprika met Rijst (pirincli biber dolmasi)

Nodig:
 6 groene paprika’s - 250 gr tartaar - 
2 el water
 - 1 klein blikje tomatenpuree - 0,25 kop gehakte peterselie - 0,5 kop ongekookte rijst - 
0,5 tl zout
 - versgemalen zwarte peper  -3 el olie
 - 1 middelgrote ui in plakken - 0,5 tl suiker
 -1 geklopt ei - 
1 tl paprikapoeder

Maken: Snij van iedere paprika het kapje af, verwijder de vliezen en de zaden, was ze en droog ze goed af. Vermeng de tartaar met water, een kwart van de tomaten puree, peterselie, rijst 1 tl zout en peper en vul de paprika’s met dit mengsel.

Giet de olie in een koekenpan en zet hierin de paprika’s dicht tegen elkaar aan met de open kant naar boven. Leg op iedere paprika een plak ui.
Verdun het restant van de tomatenpuree met water en giet over de paprika’s tot deze bijna onder staan. Voeg 0,5 tl zout en suiker toe. Laat het gerecht circa 45 minuten zachtjes koken. Voeg indien nodig water toe om het vloeistofniveau te handhaven. Doe het ei in een middelgrote kom en roer het kookvocht er geleidelijk doorheen. Voeg paprikapoeder toe en doe de saus weer in de pan. Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen en dien daarna de paprika’s met de saus op. Laat nog 10 minuten zachtjes sudderen en dien daarna de paprika’s met de saus op.

Het is typisch Turks om een dikke witte yoghurt als extra saus erbij te serveren. Dit gerecht combineert goed met pilav rijst...


Een kijkje bij de familie in Turkije

De Visvijver van......

Turkse mensen zijn bijzonder. U zult denken waarom bijzonder? Ze zijn een met de natuur. Kapitein Nedim, was heel vroeger docent, maar met een enorme drang naar de zee verkoos hij het schip voor lesgeven. En Kapitein Mehmet wilde mensen uit Nederland zijn mooiste kusten laten zien, met het idee de zeilcultuur te behouden en mensen terug naar de basis te brengen in hun huidige jachtige bestaan. Deze mannen staan prachtig model voor de basis van ons bedrijf. Nedim en Mehmet vonden hun passie: mensen kennis laten maken met een wereld die we niet kennen; de natuur...... Alles wat op hun pad komt toveren zij om tot een gelukzalig moment. Het schip ligt in een prachtige baai en ideale plek om inktvis of octopus te vangen. Nedim verzamelt zijn spullen: een leeg flesje spa blauw waarin hij een vreemde emulsie heeft gegoten. Hij pakt zijn harpoen en weg is hij als een vis in het water op zoek naar zijn prooi. Enkele uren later komt hij met een “Big Smile” weer aan boord met circa tien octopussen. De jongste bediende wordt naar de kant gestuurd om de octopussen mals te maken. Dit doet hij door de diertjes ontelbare keren tegen de rotsen te slaan, die helemaal zwart kleuren van de inkt. Het ziet er niet zo diervriendelijk uit, maar hierdoor eet je dus mals vlees en geen elastiek... Een uurtje later zit de hele boot aan de Calamares!

Uit de groentetuin van......

Mustafa is geen “haar” beter. Al jaren heeft zijn familie circa 1 hectare grond waar zij zelf alle groente en fruit verbouwen. De gehele familie helpt mee om al deze lekkernijen vers en onbespoten aan boord van onze schepen te brengen. En dat proef je. Een tomaat eet je als een appel vol smaak en sappen die we in Nederland echt niet kennen. Van aubergine, passievruchten, en specifieke Turkse groenten zoals bijvoorbeeld okra. Maar voor Mustafa is dat niet genoeg. Elke vrijdag op de grand bazaar worden alle specerijen gekocht die de gerechten aan boord de juiste “flavour” geven. Een passie voor de natuur of kennis van smaak. U mag dat zelf bepalen tijdens uw verblijf aan boord. Een ding weet ik wel, u valt van de ene verassing in de andere. Wij vinden het heerlijk om met zulke natuurmensen te mogen samenwerken............

Op de werf met ......

De meeste van onze gasten zijn in Turkije welkom geheten door Melih (25). Hij vertegenwoordigt de nieuwe generatie en de toekomst van ons bedrijf. Als kleine jongen stond hij al dagelijks op de kade de zeilschepen te bewonderen. Nu zorgt hij ervoor dat onze hele vloot tip top in orde is. Elke winter gaan alle schepen het water uit en naar de werf. De kapiteins en koks die in de zomer aan boord hun gasten met vele egards verzorgen, veranderen dan van stoere zeebonken naar klusjesmannen! Houten schepen hebben nogal te lijden na een zomer op zee, maar onder de bezielende leiding van Halil repareren, schuren, lakken onze Turkse mannen maandenlang de schepen van binnen en buiten. Zodat in april de schepen weer spik & span klaar liggen.....

Kookworkshop op culinaire Blue Cruise langs de kust van Turkije

Zin gekregen om zelf te gaan koken tijdens uw zeilvakantie met ons? Meld u aan met uw eigen kookgroepje van minimaal 6 personen en wij zorgen voor de rest... Neem contact op voor verder overleg.

De vertrekdatum en groepsgrootte kunt u met ons overleggen.

Meer informatie over de kookworkshop aan boord van de Culinaire Blue Cruise vindt u door op deze zin te klikken.

verse door de zongerijpte tomaten in Turkijemet een scherp mes gesneden smaakvolle tomatenheerlijke stoofpotjeslekker frisse salades eten als het mooi weer
prachtige groenten en fruit in Turkije te koopgroente en fruit markt is werkelijk prachtig in Bodrumde ene groente nog mooier dan de anderesmullen maarmet turkse yoghurt erbij
lekker, gezond en lichte lunchdirect vanuit de zee verse vis op je bord nautische gerechten: kofte in Turkijenautische gerechten: gevulde aardappel in Turkijenautische gerechten: gevulde scharrelkip in Turkije
nautische gerechten: met verse garnalen gevulde tomateneen verzameling van nautische gerechtjes aan boord van het zeilschip in TurkijeNederlandse en Turkse koks samen op de culinaire blue cruise tijdens een kookworkshop op reis langs de kust van Turkije en Griekse eilanden
Ontvang meer info over onze kookworkshops aan boord
verse door de zongerijpte tomaten in Turkijemet een scherp mes gesneden smaakvolle tomatenheerlijke stoofpotjeslekker frisse salades eten als het mooi weer
prachtige groenten en fruit in Turkije te koopgroente en fruit markt is werkelijk prachtig in Bodrumde ene groente nog mooier dan de anderesmullen maarmet turkse yoghurt erbij
lekker, gezond en lichte lunchdirect vanuit de zee verse vis op je bord nautische gerechten: kofte in Turkijenautische gerechten: gevulde aardappel in Turkijenautische gerechten: gevulde scharrelkip in Turkije
nautische gerechten: met verse garnalen gevulde tomateneen verzameling van nautische gerechtjes aan boord van het zeilschip in TurkijeNederlandse en Turkse koks samen op de culinaire blue cruise tijdens een kookworkshop op reis langs de kust van Turkije en Griekse eilanden

Nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief en aanbiedingen ontvangen

@SWStravel

Blog

12-11-2019
We zijn ontzettend trots dat ons schip Sila de winnaar is van Blue Voyage Cuisine Cooking...
Lees meer...
06-08-2019
Zo tijdens de warmste weken van het jaar krijgen we af en toe vragen over hoe het werkt met de...
Lees meer...
25-07-2019
Waarom zou je nu al voor 2020 jouw bootvakantie moeten boeken? Daar hebben we vijf redenen...
Lees meer...